Wat is een taatsdeur?

Wat zijn taatsdeuren? Laten we het daar eens over hebben!

Taatsdeuren, ook bekend als pivotdeuren, zijn een speciaal type deur dat draait rond een verticale as in plaats van te scharnieren aan de zijkant van het kozijn. Het unieke ontwerp van een taatsdeur maakt het mogelijk om de deur moeiteloos en soepel te openen en te sluiten met minimale inspanning. Deze deuren worden steeds populairder in moderne interieurs vanwege hun esthetische uitstraling en functionaliteit.

taatsdeur
taatsdeur

Wat is een taatsdeur en hoe werkt het?

Een taatsdeur maakt gebruik van een speciaal pivotmechanisme dat is geïnstalleerd op de vloer en het plafond. Dit mechanisme maakt het mogelijk dat de deur om zijn verticale as draait. In plaats van scharnieren aan de zijkant, bevindt het draaipunt van de deur zich in het midden van de boven- en onderkant van de deur. Hierdoor kan de deur in beide richtingen draaien met een soepele beweging.

Het pivotmechanisme van een taatsdeur zorgt voor een aantal voordelen. Ten eerste maakt het een gemakkelijke en lichte bediening mogelijk, zelfs met deuren van aanzienlijke grootte en gewicht. Ten tweede biedt het mechanisme de mogelijkheid om de deur op een willekeurige positie te stoppen, wat handig is om verschillende ruimtes van elkaar te scheiden of juist te verbinden.

Voordelen van taatsdeuren

Oké, dus we antwoord hebben op de vraag ‘Wat is een taatsdeur?’ en weten dat het naar voren en achteren open kan, kunnen we kijken naar de voordelen. Wat zijn nog meer voordelen van dit type deur?

  1. Design: Taatsdeuren zijn verkrijgbaar in diverse stijlen, materialen en afwerkingen, waardoor ze perfect passen bij verschillende interieurontwerpen. Of je nu een moderne, minimalistische uitstraling wilt creëren met een glazen taatsdeur of juist een warme en klassieke sfeer met een stalen taatsdeur in een bronzen kleur en met rookglas, er zijn opties voor elke smaak en voorkeur. Onze taatsdeuren worden volledig gemaakt in Nederland, door onszelf. Hierdoor kun je jouw eigen design aanleveren of een andere taatsdeur verder naar smaak aanpassen. Hoe makkelijk is dat?
  2. Installeren en onderhoud: Het installeren van een taatsdeur vereist geen ingrijpende verbouwingen of speciale voorzieningen. Wij kunnen de deur gemakkelijk plaatsen, rekening houdend met de juiste afmetingen en correcte positionering van het pivotmechanisme. Bovendien is het onderhoud van taatsdeuren relatief eenvoudig, met regelmatige schoonmaak en smering van het pivotmechanisme om ervoor te zorgen dat de deur soepel blijft functioneren.
  3. Functionaliteit: Doordat taatsdeuren om hun verticale as draaien, bieden ze een bredere doorgang dan traditionele scharnierende deuren. Dit maakt ze ideaal voor mensen met beperkte mobiliteit, rolstoelgebruikers of oudere volwassenen die gemakkelijk toegang tot ruimtes nodig hebben. Je hebt bij taatsdeuren namelijk geen kozijn, dus geen drempel waar overheen gestapt moet worden. Bovendien kunnen taatsdeuren zowel naar binnen als naar buiten openen, waardoor ze flexibel zijn in het gebruik en ruimtebesparend kunnen zijn.

Waar moet je rekening mee houden bij een taatsdeur?

  1. Ontwerp: Kijk goed hoe de taatsdeur past bij de rest van de ruimte en of het de gewenste sfeer en stijl weerspiegelt. Kies een design en kleur die goed aansluiten bij jouw interieur. Je kunt bij ons kiezen uit meer dan 2000 RAL kleuren, verschillende designs en handgrepen. Het is daarbij zelfs mogelijk om te kiezen voor kleuren als brons of bijvoorbeeld goud.
  2. Ruimte: Een taatsdeur heeft genoeg ruimte nodig omdat deze om zijn verticale as draait. Zorg er dus voor dat je de ruimte goed hebt nagemeten waar de deur geplaatst wordt zodat deze zonder problemen kan draaien en je genoeg ruimte hebt om de deur te openen.
  3. Vloerverwarming: Als er vloerverwarming aanwezig is, moet hier rekening mee gehouden worden bij het plaatsen van de taatsdeur. De taatsdeur wordt namelijk bevestigd in de vloer en in het plafond. Geef dus bij het aanvragen van een offerte duidelijk aan dat er vloerverwarming aanwezig is en hoe diep deze ligt.

Taatsdeuren van staal

Stalen taatsdeuren hebben een industriële en eigentijdse uitstraling. Ze zijn bekend om hun duurzaamheid en sterkte, waardoor ze geschikt zijn voor zowel in woonruimtes als in kantoren en bedrijven. Onze stalen taatsdeuren zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, kleuren en designs.

Elegant en functioneel

Taatsdeuren bieden een elegante en functionele oplossing voor het creëren van toegankelijke en stijlvolle doorgangen in verschillende interieur stijlen. Met hun draaimechanisme rond een verticale as bieden taatsdeuren unieke voordelen, zoals flexibiliteit in design, eenvoudige installatie en verbeterde toegankelijkheid.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden m.b.t. taatsdeuren? Maak dan een afspraak in onze showroom. Toevallig in de buurt maar geen afspraak? Geen probleem! Ook dan staan onze experts voor je klaar.