Wat is een opdekdeur?

Een opdekdeur is een type binnendeur dat op een specifieke manier wordt gemonteerd en wordt gekenmerkt door de zichtbare opdekrand die op het kozijn valt. In tegenstelling tot een stompdeur, die volledig in het kozijn valt, rust een opdekdeur gedeeltelijk op het kozijn, waardoor een overlapping ontstaat. Dit maakt de opdekdeur gemakkelijker te installeren en biedt extra voordelen op het gebied van functionaliteit en design.

opdekdeur
opdekdeur

Definitie van een opdekdeur

Een opdekdeur is een deur met een opdekrand die op het kozijn valt. Deze opdekrand overlapt het kozijn aan één of meerdere zijden, waardoor de deur stevig op zijn plaats wordt gehouden. Dit type deur is populair in woningen vanwege de eenvoudige installatie en het feit dat ze een strakke afsluiting bieden.

Kenmerken en soorten opdekdeuren

Opdekdeuren zijn verkrijgbaar in verschillende maten, stijlen en materialen. Ze kunnen massief hout, fineer, glas of een combinatie van materialen bevatten. Opdekdeuren kunnen ook verschillende ontwerpelementen hebben, zoals panelen, glasinzetten of decoratieve details.

Naast het esthetische aspect bieden opdekdeuren ook praktische voordelen, zoals geluidsisolatie en het vermogen om tocht te verminderen. Sommige opdekdeuren hebben ook een brandwerende functie, wat een extra veiligheidsmaatregel kan zijn.

Opdekdeur vs. stompdeur: Wat is het verschil?

Het belangrijkste verschil tussen een opdekdeur en een stompdeur is de manier waarop ze in het kozijn worden gemonteerd. Een opdekdeur valt gedeeltelijk over het kozijn heen, terwijl een stompdeur volledig in het kozijn valt. Dit verschil in installatie beïnvloedt de uitstraling, functionaliteit en installatiegemak van de deuren.

Hoewel beide deurtypes hun eigen voordelen hebben, wordt de keuze tussen een opdekdeur en een stompdeur vaak bepaald door de bestaande kozijnconstructie en persoonlijke voorkeur.

Stompe deuren

Binnendeurvanstaal.com levert alleen stompe deuren. Dit heeft o.a. te maken met het gebruik van staal en het HOP profiel. Een HOP profiel is een bekend profiel welke veel gebruikt wordt in interieurs en bij stalen deuren.

De deur is opgebouwd uit een buitenframe met een tussenverdeler. In de tussenverdeler liggen de kokers (ook wel de glaslatten genoemd). Achter de glaslatten ligt de ruit, het glas. Dit is ook direct de achterkant van de deur. Kies je voor een stalen deur met het HOP profiel, dan krijg je een deur die aan de achterkant ‘glad’ is en dus niet hetzelfde aanzicht heeft als de voorkant. Bij een deur met een HOP profiel is de verdeler 5 cm en is de deur vaak “zwaar” in aanzicht.

Naast het gebruik van staal en het HOP profiel, past een stompe deur qua uitstraling ook erg goed bij zwart staal.

Bezoek onze showroom

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je het verschil tussen een opdekdeur en een stompe deur bekijken? Kom dan langs in onze showroom. Hier kun je o.a. verschillende soorten stalen deuren bekijken zoals scharnierdeuren, taatsdeuren en schuifdeuren. Daarnaast kunnen we je ook laten zien waarom wij voor stompe deuren kiezen en niet voor een opdekdeur.

Via onze website kun je een afspraak maken voor een bezoek aan onze showroom, een offerte aanvragen en meerdere impressies bekijken. Heb je geen afspraak gemaakt maar ben je wel in de buurt van onze showroom? Ook dit is geen probleem. Onze experts staan voor je klaar om advies en informatie te geven.