Voordelen en nadelen taatsdeur

Stalen taatsdeuren zijn een populaire keuze geworden bij het ontwerpen van moderne interieurs. Ze bieden zowel esthetische als functionele voordelen. In deze blog zetten we de voordelen en nadelen van een taatsdeur op een rij. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van perfecte deur voor je huis of kantoor.

taatsdeur
stalen deuren tilburg

Wat zijn stalen taatsdeuren?

Voor we de voor- en nadelen van taatsdeuren bespreken, kijken we eerst naar wat dit voor deuren zijn.

Stalen taatsdeuren zijn deuren die draaien om een verticale as in plaats van te scharnieren aan de zijkant van het kozijn. Dit zorgt voor een unieke en eigentijdse uitstraling die perfect past bij moderne interieurstijlen.

7 voordelen van een taatsdeur

 1. Stijlvol design: Het stijlvolle design van taatsdeuren is een van hun grootste troeven. Ze voegen een eigentijdse en luxueuze uitstraling toe aan elke ruimte. De slanke profielen en het gebruik van glas dragen bij aan een open en luchtig gevoel, waardoor natuurlijk licht vrij kan stromen en de ruimte groter lijkt. Taatsdeuren dienen ook als een visueel statement en kunnen een architectonisch hoogtepunt vormen in je interieur.
 2. Duurzaamheid: Taatsdeuren zijn gemaakt van robuuste materialen die zorgen voor duurzaamheid en langdurige prestaties. Staal is van nature sterk en bestand tegen buigen en kromtrekken, waardoor de deur zijn vorm behoudt. Daarnaast zijn stalen taatsdeuren bestand tegen extreme weersomstandigheden en veranderen ze niet onder invloed van vocht of temperatuur. Dit maakt ze zeer geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen.
 3. Veiligheid: Veiligheid is een belangrijke overweging bij het kiezen van deuren. Taatsdeuren bieden uitstekende beveiliging voor je huis of kantoor. Het gebruik van stevig staal en hoogwaardige sloten zorgt voor een solide barrière tegen inbraakpogingen. Bovendien zijn stalen taatsdeuren brandwerend, waardoor ze een extra veiligheidsniveau bieden in noodsituaties.
 4. Ruimtebesparing: Omdat taatsdeuren in beide richtingen kunnen draaien en open kunnen staan zonder extra ruimte in beslag te nemen, zijn ze een uitstekende keuze voor kleinere ruimtes of ruimtes met een ongebruikelijke indeling. Bovendien nemen ze minder vloeroppervlak in beslag dan traditionele deuren, wat je meer vrijheid geeft om met je ruimte te spelen
 5. Onderhoudsgemak: Een ander voordeel van taatsdeuren is hun onderhoudsgemak. Ze zijn over het algemeen gemakkelijker schoon te maken dan andere deursoorten vanwege hun strakke ontwerp en het gebruik van materialen zoals glas en staal, die gemakkelijk kunnen worden schoongeveegd. De afwezigheid van een traditioneel deurkozijn betekent ook minder hoekjes en gaatjes waar vuil zich kan ophopen.
 6. Gemakkelijke installatie: Taatsdeuren vereisen geen kozijn, wat de installatie eenvoudiger maakt. Ze kunnen op vrijwel elke vlakke vloer en tegen elke stevige muur worden gemonteerd, waardoor ze zeer flexibel zijn qua plaatsing. Hoewel het installeren van een taatsdeur wellicht iets meer technische kennis vereist dan bij een standaard deur, is het over het algemeen een eenvoudiger en sneller proces.
 7. Geluidsreductie: Ten slotte kunnen taatsdeuren bijdragen aan de vermindering van geluidsoverlast. Het gebruik van stevig, dik materiaal zoals staal en dubbel of zelfs driedubbel glas kan helpen om omgevingsgeluiden te dempen, wat met name handig kan zijn in drukke huishoudens of kantoren.

3 nadelen van een taatsdeur

Naast de vele voordelen zijn er ook enkele nadelen van een taatsdeur waar je rekening mee moet houden.

 1. Kosten: Eén nadeel van een stalen taatsdeur is dat zij hogere kosten met zich mee kunnen brengen in vergelijking met andere deuropties. De gebruikte materialen en het vakmanschap dat nodig is voor het installeren van stalen taatsdeuren kunnen de prijs opdrijven. Het is belangrijk om je budget in overweging te nemen bij het nemen van een beslissing.
 2. Geluidsisolatie: Een ander nadeel van een taatsdeur is dat hoewel deze stevig zijn, ze minder geluidsisolatie bieden in vergelijking met bijvoorbeeld massief houten deuren. Als geluidsisolatie een belangrijke factor is, moet je mogelijk aanvullende maatregelen nemen, zoals het toevoegen van geluidswerend glas of het plaatsen van akoestische panelen.
 3. Minder privacy: Taatsdeuren sluiten vaak niet zo strak af als traditionele deuren omdat ze ontworpen zijn om in beide richtingen te draaien. Dit kan resulteren in een kleine spleet aan de zijkanten, waardoor geluid, licht en soms zelfs geuren kunnen doordringen. In sommige situaties, zoals bij een slaapkamer- of badkamerdeur, kan dit een probleem zijn. Het ontwerp van de deur met grotere glaspartijen kan ook invloed hebben op de privacy, afhankelijk van de plaatsing en het gebruik van de ruimte.

Vergelijk taatsdeuren met andere deuren

Worden het taatsdeuren van staal, of niet? Hieronder hebben we ook nog een vergelijking tussen stalen deuren en andere materiaalsoorten.

 • Stalen deuren vs. houten deuren: Stalen taatsdeuren zijn over het algemeen sterker en duurzamer dan houten deuren. Ze bieden ook een moderner uiterlijk. Houten deuren hebben echter vaak een warmere uitstraling en kunnen gemakkelijker worden aangepast.
 • Stalen deuren vs. aluminium deuren: Zowel stalen als aluminium taatsdeuren bieden een eigentijds uiterlijk, maar stalen deuren zijn over het algemeen sterker en bieden betere beveiliging. Aluminium deuren zijn lichter en kunnen een goede keuze zijn voor grotere deuropeningen.

Onderhoud

Om ervoor te zorgen dat je stalen taatsdeuren in optimale staat blijven, is regelmatig onderhoud essentieel. Hier zijn enkele belangrijke onderhoudstips:

 • Reiniging: maak de stalen oppervlakken regelmatig schoon met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen die krassen kunnen veroorzaken.
 • Smering: smeer de scharnieren en andere bewegende onderdelen van de deur regelmatig met een geschikt smeermiddel om soepele werking te garanderen.
 • Controleren van scharnieren: controleer regelmatig de scharnieren op eventuele losse schroeven of tekenen van slijtage. Draai indien nodig de schroeven aan of vervang ze.

Stalen taatsdeuren bieden een scala aan voordelen, waaronder een stijlvol design, duurzaamheid en verbeterde veiligheid.

Nieuwsgierig geworden? Neem telefonisch contact met ons op of maak een afspraak in onze showroom. Onze experts staan voor je klaar!